Ideme prvýkrát na splav

Aj keď ste na vode ešte neboli, nebojte sa splav určite zvládnete. V tomto článku nájdete niekoľko užitočných rád.

Kanoe alebo raft?

Ak ste početnejšia skupina alebo rodina s malými deťmi odporúčame 6 miestny raft (nafukovací čln). Toto plavidlo sa naučíte ovládať počas niekoľkých minút. Základné inštrukcie vám pred splavom podá náš personál. Raft riadi jeden kormidelník, ktorý sedí vzadu,  ostatní iba pádlujú smerom vpred. Nafukovací čln je stabilné plavidlo pre 4 - 6 osôb. Nevýhodou raftu je menej miesta pre batožinu a pomalšia rýchlosť oproti kánoe. Odporúčame preto zvoliť kratšiu etapu splavu. Počas plavby na rafte je tiež potrebné venovať väčšiu pozornosť pred poškodením (nájazd na ostrú prekážku, vypúšťanie vzduchu na slnku a pod.).

V prípade, že idete splavovať na viac dní, odporúčame kánoe. K dispozícii máme 2 a 3 miestne lode. Aj tu absolvujete pred splavom základnú inštruktáž. Ovládanie lode nie je nijako zložité, väčšinou stačí pár záberov a zistíte ako na to. Najdôležitejšie je vopred sa dohodnúť, kto bude háčik a kto zadák. Hovorí sa tak posádke dvojmiestnych kánoe, na ktorých sa splavuje najčastejšie. Zadák je kormidelníkom lode - spoznáte ho tak, že sedí vzadu a dáva povely. Háčik je vpredu, je „motorom“ lode. Začiatočníci často zastávajú pozíciu háčika. Zadáci „väčšinou“ nepádlujú, za to sa starajú, aby loď išla rovno a v poriadku dorazila do cieľa. Na vode platí pravidlo, že háčik by sa mal starať o svojho zadáka, mal by počúvať všetky jeho povely a ak hrozí utopenie, mal by sa utopiť ako prvý. :) Toto je treba brať s nadhľadom a úsmevom. Keď si vyberiete správneho zadáka, nechá vás v pokojnejších častiach rieky aj odpočívať a opaľovať sa.

Po nasadnutí na vodu počítajte ešte s menšími problémami, ale po pár km už budete loď a pádlo pevne držať vo svojej moci :). Pripúšťame, že sa počas plavby môžete aj prevrátiť, to však už patrí k vodáctvu. Sú to tie chvíle, na ktoré sa potom najlepšie spomína. :) Ako sa zachovať pri takejto situácii sa taktiež dozviete počas inštruktáže.

Hate / Priehrady

Na úsekoch Malého Dunaja, ktoré splavujeme sú 2 priehrady (Nová Dedinka a Tomášikovo). Obe sú nesplavné a treba ich prenášať. Priehrady sú značené a dostatočne skoro ich je vidieť. Okrem toho od nás dostanete aj mapu rieky, podľa ktorej sa ľahko zorientujete.  

Výbava na vodu.

Okrem lode vám zabezpečíme plávacie vesty a plastový sud. Vesty sú povinné pre deti a neplavcov. Vesta neslúži na zmäkčenie sedačky, ale na ochranu vášho zdravia. V prípade prevrátenia vás nadnáša a ochraňuje pred zranením. Ak nám vestu znehodnotíte (sedením na nej) budeme chcieť novú :).

Sudy sú vodotesné, napriek tomu mobily, kamery, doklady, peňaženky a pod. vložte ešte do igelitového vrecka. Stáva sa, že sudy nie sú dobré zavreté a tým strácajú svoju nepriepustnosť.

Plánovanie trasy

Optimálna dĺžka dennej trasy je 15 - 25 km, ktorú splavíte za 4 - 6 hod. K tomu však počítajte zdržania počas prestávok. Čím väčšia skupina, tým sú prestoje dlhšie. Každé prevrhnutia vám zaberie min. 20 min (dostať loď k brehu, vyliať z nej vodu, zhodnotiť situáciu - kto za to môže, kde sa stala chyba, prezliecť sa do suchého, zaobstarať nezabudnuteľné foto a pod.). Konkrétnu trasu preto s nami konzultujte vopred. Splavy na Malom Dunaji organizujeme od 3 hod do 3 dní.

Miesto ukončenia splavu si vopred dohodneme. Na začiatku splavu od nás obdržíte mapu Malého Dunaja a vodáckeho sprievodcu, kde sú popísané základné informácie o jednotlivých táboriskách, reštauráciách a zaujímavostiach.

Doprava

Na štart splavu prídete vlastným vozidlom, kde ho necháte zaparkované. Po splave nám lode s vybavením zanecháte v cieli splavu. Po lode a výbavu si prídeme. Vodiči môžu využiť našu dopravu pre návrat po vaše vozidlá. Zvyšná posádka čaká v cieli. V prípade menších skupín vieme odviezť aj viacerých účastníkov. Neodporúčame spoliehať sa na prímestskú autobusovú dopravu. Zastávky sú zvyčajne ďaleko od rieky. 

Deti

Aj keď nemáte so splavovaním rieky žiadne skúsenosti, určite to zvládnete aj s deťmi. Od akého veku? Záleží na vás a vašich deťoch. Dôležité však je, aby dieťa nemalo strach z vody a vedelo obsedieť v lodi aj niekoľko hodín. Pre rodiny s väčším počtom malých detí odporúčame raft a kratšiu etapu. Deti majú na rafte priestor k pohybu a hlavne je bezpečný a stabilný. Pre menej početné rodiny je vhodne aj 3 miestne kánoe.

Zvieratá

Ak chcete vziať na vodu svojho štvornohého miláčika, tak to ešte dobre zvážte. Rýchly presun psa v kánoe z jednej strany na druhú, môže zapríčiniť nechcené prevrátenie. Opäť treba brať aj do úvahy, že pes musí vydržať bez pohybu niekoľko hodín.

Odporúčané vybavenie na vodu

Plavky, tričko, bermudy, pokrývka hlavy, slnečné okuliare, opaľovací krém, repelent proti komárom, náhradná obuv, náhradné suché oblečenie, oblečenie do dažďa, dostatočné množstvo tekutín, jedlo. Pri viacdennom splave si v lodi veziete aj komplet výbavu na stanovanie a jedlo.

Splavnosť Malého Dunaja

Koryto Malého Dunaja je regulované a tak je úsek celoročne splavný, čo je na rozdiel od iných slovenských riek veľkou výhodou. Znamená to, že v období sucha je tu zaistený stály prietok. Naopak, v období dažďov prehradenie vo Vlčom hrdle zadržiava povodňovú vodu z hlavného koryta veľkého Dunaja.

Malý Dunaj splavujeme v úsekoch od Bratislavy Vrakune až po vodný mlyn v Tomášikove. Jednotlivé nástupné a výstupné miesta môžu byť: Korzo Zálesie, Tomášov, Hurbanova Ves, Jelka-Ister, Jelka vodný mlyn, Potônske lúky, vodný mlyn Tomášikovo.

Prajeme krásnu plavbu po rieke.