Národný park Slovenský raj

Národný park Slovenský raj sa nachádza v severovýchodnej časti Slovenského rudohoria, medzi údoliami riek Hornád a Slaná. Status národného parku mu bol udelený v roku 1989, dovtedy patril medzi chránené krajinné oblasti. Rozloha tohto národného parku je 197,63km2. Pomenovanie Slovenský raj nie je v žiadnom prípade prehnané, množstvo jedinečných geologických úkazov a prírodných krás sústredených na tomto území z neho urobilo zároveň aj slovenský turistický raj. Z geologického hľadiska je tvorený najmä vápencami a dolomitmi, na okrajových častiach sa nachádzajú kryštalické bridlice.

Územie parku je skutočne skvostnou ukažkou toho, čo dokázali vytvoriť na menších či väčších plochách rieky Hornád a Hnilec a potoky Veľký Sokol, Suchá Belá a Biely potok. Tečú tu krištáľovo čisté rieky a potoky, obdivovať môžeme riečne kaskády a pereje, vodopády, jazerá, údolia a kaňony, okrem toho skalné steny, skalné veže, priepasti, tiesňavy a rokliny; toto všetko povýšilo tento kraj na jedno z najkrajších zákutí Karpatskej kotliny porovnateľné so skutočným rajom.

Najmohutnejšou roklinou je Veľký Sokol, ktorého okraje tvoria skalné steny, vysoké miestami až 300 metrov. Medzi najkrajšie patrí roklina Suchá Belá. Na jej území sa s hukotom valí 5 mohutných vodopádov, najväčší z výšky 65 metrov.


Úplne iný charakter má chýrny Prielom Hornádu, ktorý patrí medzi najnavštevovanejšie časti Národného parku. Horná časť toku Hornádu tečie v úzkom, 16 kilometrovom dlhom koryte medzi strmými skalnými stenami. Oplatí sa spomenúť aj Stratenú oblasť ležiacu v Gelnickej doline. Glac, Gerava a ďalšie planiny sú pozostatkami náhornej planiny, na ktorej dnes nájdeme viacero vápencových útvarov - priepasti, podzemné jaskyne, lievikovité závrty a jamy.


Ďalšou zo zvláštností národného parku je Dobšinská ľadová jaskyňa, ktorá svojou bohatosťou tvarov a výzdoby patrí medzi najkrajšie a najväčšie ľadové jaskyne na svete. Vek jaskyne sa odhaduje na 230 miliónov rokov, vek ľadovej masy na 7 až 9 tisíc rokov. V jaskyni je sústredených 125 000 kubických metrov ľadu, teplota vzduchu nikdy neprekročí -3C až -1C. A keďže relatívna vlhkosť vzduchu sa pohybuje medzi 75-98 percentami, ľadová vrstva hrubá pol až 20 metrov, ostáva neroztopená počas celého roka.  

 

Spoznajte Slovenský raj z koryta rieky Hornád. Splav Prielomu Hornádu.